Conferències

Les conferències del dissabte 17 de maig es realitzaran a la l’Auditori de la primera planta de la Sala Polivalent de Solsona.

  PONÈNCIA INTRODUCTORIA   MASIA: INFRAESTRUCTURA, PAISATGE I SOSTENIBILITAT
martiboada MARTÍ BOADA, professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) // www.martiboada.cat


Principals camps de recerca: canvi ambiental global, biodiversitat urbana i forestal; comunicació ambiental. Membre del Comitè Espanyol del PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), de la Comissió de Comunicació i Educació de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides.

 Presentació: Solsona. Infraestructura. Paisatge (PDF)

 

  CONFERÈNCIES – ESTRATÈGIES CONSTRUCTIVES PER L’AUTOSUFICIÈNCIA
  RECUPERAR EL SABER DE LES MASIES COM A VIA SOSTENIBLE DE FUTUR
eco-arquitectura GABRIEL BARBETA, doctor arquitecte de la Universitat de Girona i membre fundador de la Xarxa Ecoarquitectura // www.ecoarquitectura.info


Gabriel Barbeta és professor del Màster de Sostenibilitat i del Màster d’Estructures de la UPC. Membre fundador de l’Agrupació per a l’Arquitectura Sostenible del Col·legi oficial d’Arquitectes de Catalunya (AUS).

Ecoarquitectura Xarxa Gabi Barbeta és una xarxa de professionals que mitjançant criteris bioclimàtics, recuperació de tècniques antigues i utilització de materials nobles, busquen una arquitectura més saludable, respectuosa amb el medi ambient i amb l’ésser humà.

 Presentació: Masia Sostenible 2014 (PDF)

 

  CONSTRUIR I REHABILITAR PER GASTAR MENYS ENERGIA
josepbunyesc JOSEP BUNYESC, doctor arquitecte especialitzat en arquitectura passiva i estalvi energètic. // www.bunyesc.com


Josep Bunyesc ha treballat en la rehabilitació d’edificis tradicionals al Pirineu de Lleida, en la construcció d’habitatges de baix consum energètic recuperant el patrimoni construït tradicional, en la construcció d’un habitatge amb estructura de fusta i aïllant de llana d’ovella segons l’estandar PASSIV HOUSE pioner a Espanya, i en un mòdul passiu amb balanç CO2 neutre.D’altra banda ha rebut el reconeixement nacional i internacional pel seu esperit emprenedor en projectes d’arquitectura sostenible.

 Presentació: Masies sostenibles(PDF)
  TAULA RODONA – DEBAT   ESTRATÈGIES ECONÒMIQUES I SOCIALS PER L’AUTOSUFICIÈNCIA I LA SOSTENIBILITAT
masvinyoles ERMEN LLOBET, promotor del projecte Mas Vinyoles. Sant Pere de Torelló // www.glocalinnova.com


Mas Vinyoles és un pol d’innovació en un entorn rural, de promoció de l’emprenedoria i del treball conjunt. Ubicat a Sant Pere de Torelló (Osona), a 80 quilòmetres de Barcelona, treballa i acompanya en la innovació des del local i cap al global a través d’espais, serveis i un moviment d’acompanyament adreçats a empreses i professionals. Tecnologia, sostenibilitat, retorn social, intercooperació i glocalitat, conformen la nostra idiosincràsia.

 Presentació:  Mas Vinyoles (PDF)
logomasies PEP i DAMIÀ BOVER, Cal Pauet. L’Espunyola // www.ecotall.cat


A Cal Pauet, des de fa molts anys que es dediquen a l’agricultura i la ramaderia ecològica, moltes mans de diverses generacions han cuidat la terra i han traslladat els seus coneixements i la seva filosofia a les següents generacions, família i amics.Les ovelles de raça Ripollesa, pasturen a diari, i la seva alimentació ecològica complementaria produïda a la pròpia finca, fa que gaudeixin d’un bon estat de salut. La qualitat de la carn de xai a nivell organolèptic, és òptima gràcies a la diferència en el maneig i l’alimentació del ramat de Cal Pauet.

consellcomarcal CARME COLILLES, responsable de la coordinació tècnica de serveis socials al Consell Comarcal del Solsonès.


Des del Consell Comarcal del Solsonès, amb la participació de tots els Ajuntaments de la comarca, es presten els Serveis Socials bàsics. Els SSB són el primer nivell d’accés, el més proper i immediat d’atenció social a les persones. Realitzen tasques d’informació, assessorament, orientació, suport personal i tramitació de recursos socials. Presten Serveis d’Ajuda a Domicili, Servei de teleassistència, transport adaptat, etc. I també desenvolupen projectes de prevenció de les situacions de risc social que puguin viure els habitants del Solsonès. Des de l’any 2012 porten a terme la Campanya “Tracta’m bé” de prevenció als maltractaments a les persones grans.

 Presentació: Tota una vida a la masia (PDF)
logomasies JORDI VILALTA, gerent del Consorci Leader de la Catalunya Central // www.masiessostenibles.cat


Masies + sostenibles és un projecte de cooperació interterritorial dels Grups d’Acció Local de Catalunya que té per objectiu tendir a la rehabilitació, sostenibilitat i autosuficiència dels habitatges i assentaments rurals aïllats, com les masies; mitjançant alternatives sostenibles i renovables, per tal d’afavorir la seva pervivència i millorar les condicions de vida dels seus habitants, d’acord amb les seves necessitats i comoditats actuals. MASICAT és una aplicació web on es recull la informació de tots els catàlegs de masies o inventaris existents als territoris rurals participants.

Presentació: Masies + sostenibles (PDF)